BLONDE

Blonde d'Aquitaine är en köttras med ursprung från södra Frankrike, Det är en förhållandevis ung ras med start 1962 då man slog ihop tre olika raser och bildade den franska stamboken för rasen Blonde d'Aquitaine. Rasen kom till Sverige 1987 via importer från England och Danmark. Rasen kännetecknas för sin ljus gyllene färg och sina högresta djur med stort muskelparti och smal skelletgrovlek. Rasens största fördel är högt slakt- och styckningsutfall.   


Första Blonden som kom till gården 1994 var Isak. En tjur som då var 4 år och hade tidigare tjänstgjort i en annan bruksbesättning. Efter Isak kom ytterligare en tjur, Gunnar. SOm även han var 4 år när han kom till Katslösa.


År 1999 kom dem första Blondehondjuren, två kvigor, 18 Sissi och 21 Christel. Med dessa kvigor kom även en tjur, 17 Lillebror. Alla tre härstammade från 2 Champador Christine. I dagens läge finns det fortfarande kvar ättlingar till 18 Sissi. Dessa heter idag Christine på Katslösa. 


År 2000 kom ytterligare 7 blondekor och en tjur. Denna gång kom dem från Hedens Blonde i Brastad. Dessa kor var 177 Cameo, 220 Beamwoam, 266 Bargirl, 323 Helene, 332 Fabiola, 335 Vivan och 375 Darling. Tjuren var 403 Milord. Totalt sett har dessa kor satt stor prägel på besättningen i Katslösa. Dem utgör hela grunden. Idag finns enbart ättlingar kvar efter 266 och 332, vilka idag heter Bargirl på Katslösa då båda dessa hondjur härstamma från 4 Champador Bargirl. Övriga har under årens lopp försvunnit från härstamningarna på Katslösa pga att dem har fått hög grad tjurkalvar.


2005 köptes tjuren Vilmer av Christinelund. Första polled tjuren som kom till Katslösa. Tidigare hade vi enbart seminerat med en polled tjur vid namn Kildegård Pelle. Så när Vilmer kom så fanns tre polled kvigor på Katslösa. Vilmer i sin tur satte extremt stort avtryck på Katslösa då han idag finns med i härstamningen på i stort sett alla blondedjur på Katslösa.


2011 var året då vi för första gång skickade en Blondetjur till köttrasprövningen, 1163 General av Katslösa T-105. Son till 502 Vivan (dotter till 335 Vivan). Fader till General Elvis av Katslösa (son till Iholdy). Sedan General har det skickats ytterligare 7 tjurar varav 5 klarat t-tals gränsen för auktionsgodkännande. Den mest kända är 1325 Iceman av Katslösa T-106 som köptes av Träda Blonde. Iceman 2013/2014 års bästa prövade blondetjur och innehar än idag rekordet som dyrast sålda blondetjur på Gunnarp. Han har lämnat mycket avkommer på Träda varpå en del söner har deltagit På prövningen med godkända resultat. Iceman har även lämnat döttrar som såväl har deltagit både på Blondeföreningens auktion som på diverse utställningar med väldigt bra beröm. 


2020 var det Lego av Katslösa sista år som är herre på Katslösa för fjärde året. 


2021 blev det nytt säljrekord för rasen på prövningsauktionen Gunnarp, det var 2033 Rolex av Katslösa T-102 som såldes för 70.000 kr. Därmed slog han det gamla rekordet från 2014 som 1325 Iceman av Katslösa T-106 satte på 67.000 kr. Inte nog med att båda kommer från Katslösa utan Iceman är dessutom morfar till Rolex.


2021 var även året då vi för första gången prova att spola två kor, 1548 Kristin och 1630 Bargirl PP. Tjuren vi valt att använda var franska tjuren Joyenoel. En tjur med intressant kombination av utmärkta anlag för såväl storlek, tillväxt och kuskelansättning. Dock lyckades spolningen enbart med 1630 Bargirl PP. vart det blev totalt 8 ägg. 


2022 för andra året i rad blev det prisrekord på prövningsauktionen Gunnarp. Denna gång 2139 Simon P av Katslösa T-113 som såldes för 96.000 kr. Detta innebär att de tre dyrast sålda Blondetjurarna på Gunnarp är samtliga från Katslösa, Simon P, Rolex och Iceman. 

På Elmia representerade vi med 3st kvigor där 2214 Bargirl blev klassvinnare. Hon vann över sin följeslagare 2216. Två bra kvigor som förhoppningsvis har många år på Katslösa.

Speciellt detta år är att vår första embryokalv efter vår egna spolning som vi gjorde 2021 föddes, en kviga 2236 Bargirl ET av Katslösa


2024 Om allt går som det skall detta år kommer det att föddas kalvar efter Embryo som vi köpt in från Frankrike. Embryo som vi hoppas mycket på eftersom mamman har blivit Champion som kviga på den stora Blondetillställningen i Paris.


I övrigt kommer korna kalva på efter olika semintjurar. Vi följer vår strategi och använder uteslutande semin. Nya importtjur för denna säsog är dem franska tjurarna Magnific och Largo samt den danska homozygotiskt polled Snap PP. Vi har även fortsatt seminera en hel del med Naruto (Fra) som har extremindex för tillväxt, kött och storlek. Låter för bra för att vara sant så det är ingen tvekan om utan att använda honom. Övriga tjurar vi har använt är dem välkända tjurarna Vacherin (NL), Edison (Fra), Euskadi (Fra), Guernica (NL), Joynoel (Fra) och Goliath P (DK).