Om oss...

Gert med Ronaldo FSPP av Katslösa

Katslösa Blonde Simmental är beläget i södra Skåne, närmre bestämt mittemellan Skurup och Ystad. Gården köptes in en gång i tiden 1939 utav Gunnar Nilsson. Idag drivs gården av Gunnars son Gert och barnbarn Mikael. Gert övertog gården och driften 1975. På den tiden var det växtodling och slaktdjursuppfödning som gällde. Intresset för avel kom inte förrän sent 80-tal tidigt 90-tal då en bruksbesättning började ta fart och lade grunden till dagens avelsbesättning. 1994 anskaffades en stamboksförd blondetjur, Isak. När Isak började sätta sin prägel på sina avkommor förstod Gert att det här med en stamboksförd tjur inte var så dumt. Det gav bättre slaktavräkning samtidigt som djuren  slaktades vid tidigare ålder. Det blev en bättre kalkyl.


År 1999 kom de första Blondehondjuren, två kvigor, 18 Sissi och 21 Christel. Båda kvigorna härstammar från 2 Campador Christine. Året efter tillkom ytterligare 7 blondekor denna gång från Hedens Blonde i Brastad. Ibland dessa djur fanns 3 hondjur som härstammade från 4 Campador Bargirl.


År 2002 fick vi mer betesmark och behövde utöka besättningen med fler kor. Det hela ledde till att vi blev sugna på att börja med Simmental. Utifrån våra behov ansågs denna ras passa oss bäst. Sagt och gjort så köptes det in 5 kor med kalv, 3 kvigor och 1 tjur från Rörum Simmental. På hösten köptes det in ytterligare 5 kvigor från Rörum samt 3 kvigor Från Dybeck. Dessa djur lade grunden för simmentalbesättningen på Katslösa  


Vårt avelsmål har ända sedan start varit att ha starka hållbara djur med god tillväxt och stark exteriör. Av denna anledning anser vi att köttrasprövningen, Mila och Elmia är en viktig del av avelsarbetet. Vi har som mål att skicka tjurar till kötttrasprövningen i Gunnarp varje år och att deltaga på alla utställningar.